MartriX org. -  Follow The Feel
TAIKIKEN - INTUÏTIEF BOKSEN
( iBoksen, het spontane gevecht)
iBoksen - Taikiken als een spontane bewegingsvorm, verheldert geest en lichaam. De oefeningen tijdens de training zijn niets meer dan concepten om bij je natuurlijke gevoel van bewegen aan het werk te krijgen. Bekijk hierover ook De Drie Bao en De Zeven Bao Firewall.

Een van de eerste dingen welke mijn oude Japanse leraar Kenichi Sawai tegen me zei was:
‘De liefde, het gevecht en het ongeluk overkomen je meestal onvoorzien. Hoe kun je voorbereid zijn op het onvoorziene? Ontwikkel je innerlijke bewustzijn oftewel je buik intuïtie en reageer onder alle omstandigheden spontaan!‘

Later vertelde hij mij:
Taikiken zal alles wat je doet verbeteren, door je de essentie van Taikiken meester te maken, zul je meer intuïtief zijn in je acties. Wat je ook doet, je zult het beter doen en met moeiteloze moeite.‘

Dit gevoel wordt goed uitgedrukt in de Chinese spreuk:
‘Een gevecht aangaan is als het maken van een wandeling, en het slaan van je tegenstander als het knippen met je vingers.

Voorbeelden van dit gevoel worden weer gegeven in twee artikelen uit eind jaren 70 begin jaren 80 over enkele van mijn toepassing van Taikiken training.

Om deze artikelen in PDF file te downloaden klik hier
Onze persoonlijke dank gaat uit naar Yoshimichi Sato, Akio Sawai, Iwama Norimasa en alle anderen van de Taikiken groep in Japan, Jan Kallenbach en zijn groep in Nederland en Wang Xuanjie, Yao Chengguang, Han Jingyu, Han Jingshen, Li Jiong en anderen in China.
En alle anderen, die hun leven hebben opgedragen aan het trainen en ontwikkelen van Taikiken en Yiquan als holistische vormen van vechtkunst.
Als je je eigen woorden of ideeën in onze teksten herkent, zie het als een compliment.
Als dat niet genoeg is en je voelt dat je credit verdient voor het gebruik van je intellectuele eigendom, stuur ons een e-mail en zullen we je met alle plezier als bron van informatie vernoemen.
Wij van MartriX geloven niet dat kennis esoterisch moet zijn, maar exoterisch, toegankelijk en begrijpbaar voor iedereen dus.
Yiquan Wang Xiangzhai (1885-1963)
Taikiken Sawai Kenichi (1903-1988)
Taikiken Ron Nansink and Kenichi Sawai - training in Japan
Home Wat is MartriXTrainersBedrijfstrainingCoaching •  Workshops  •  Sabbatical Verlof  • Taikiken iBoksen •  99 -Taijiquan
Taikiken book intro •  Baduanjin  •  HachidankinWuji Meditatie  • Muziek Meditatie  • Oude JongerenIndex Pagina  •  Send E-mail  •
Intuïtief Boksen
iBoksen - Taikiken
Menu:

• Het spontane gevecht
Wat is iBoksen
Doelstelling iBoksen
Theorie iBoksen 
iBoksen Ritsu Zen
De zes richtingen van kracht
iBoksen Han Zen
iBoksen Yuri
iBoksen Hai
iBoksen Hakkei
iBoksen Suishu
iBoksen Kumite
iBoksen (Ron Nansink 1951) vindt zijn wortels in Taikiken (Sawai Kenichi 1903-1988) welke zichzelf ontwikkelde uit Yiquan (Wang Xiangzhai 1885-1963)

Met veel moeite, intuïtief (moeiteloos) leren boksen met een methode die geen methode heet te zijn lijkt paradoxaal. Maar net als bij de meeste vormen van meesterschap, moet je vaak eerst een enorme hoeveelheid moeite doen, om iets simpel of intuïtief te kunnen uitvoeren. Hetzelfde is geldig voor iBoksen, bewegen en denken op een spontane (intuïtieve) manier, we moeten door een ingrijpend proces van afleren gaan, van bijna alles wat we geleerd hebben om opnieuw spontaan en intuïtief te kunnen zijn. In modern woord gebruik, we moeten onze verouderde gewoontes en vormleer software deleten of updaten, nutteloze kennis en informatie uitwissen en een optimale defragmentatie uitvoeren om ons brein weer op de essentie van het leven te kunnen focussen. Of als we ons leven werkelijk grondig ‘verneukt’ hebben, moeten we ons complete systeem wissen, opnieuw formatteren en een heldere geest installeren.
Taikiken intuïtief boksen tree drawing
Illustratie Rinus Schulz
© MARTRIX org. 2002  |  Design by: TheFeel.org multimedia
Modified on: 25 January 2011