Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

De zes richtingen van kracht


De zes richtingen zijn voor en achter, boven en onder en openen en sluiten. Elke beweging in TaiKI, Taikiken - Kination, yiquan moet drie elementen hebben van de zes richtingen in zich hebben, met de gewoonlijk de nadruk op een element. Bijvoorbeeld, je kunt terug trekken, open en naar boven met de nadruk op een van de drie. Je kunt voorwaarts duwen , sluiten en neer, en opnieuw met de nadruk op een van de drie. Je lichaam gebruiken in veelvoudige dimensies helpt het gebruik van de holistische lichaamskracht te ontwikkelen. 

Dat is precies wat gehele lichaamskracht betekent. Er zijn geen geïsoleerde bewegingen van een arm of been. 

Het hele lichaam is volledig bezig bij iedere beweging. De zes kracht richtingen zijn een bruikbaar beeld om je hele lichaamskracht te leren gebruiken. Bij manipulatie van het doel, moeten de zes kracht richtingen aanwezig zijn. Bij trekken en duwen moeten je benen, heupen, schouders en ellebogen als een gecoördineerde eenheid aanwezig zijn. De zes kracht richtingen zijn allemaal aanwezig in de iBoksen oefeningen, van Zen staan tot de meest gevorderde.


De tegenwerkende kracht

Alle oefeningen in TaiKi, moeten de “tegenwerkende of tegengestelde kracht” uitdragen. De tegengestelde kracht is een integraal deel van de gehele lichaam beweging. 

De tegengestelde kracht houdt verband met de zes richtingen kracht. De beweging van de armen naar voren, terwijl het lichaam achterwaarts beweegt voegt aan de hoeveelheid verandering welke plaats vindt als je beweegt van ontspanning. naar spanning en opnieuw naar ontspanning. Het is een hulpmiddel dat we gebruiken om kracht te regenereren.

Alle bewegingen, zelfs ritsuzen – zhan zhuang maken gebruik van de tegengestelde kracht. 

Visualisatie bij het Zen staan

Een statische positie langere tijd vast houden vraagt in het begin natuurlijk enige moeite, maar je moet proberen het gebruik van overdreven kracht of moeite vermijden. Om helpen te ontspannen, kun je een visualisatie gebruiken en je inbeelden dat je armen (polsen, ellebogen) op iets rusten, bijvoorbeeld op grote ballonnen, die op het water drijven. 

Beeldt je in dat je een grote ballon omarmt, houdt de ballon lichtjes vast, laat hem niet ‘ontsnappen’, maar ook weer niet te vast om hem niet te ‘beschadigen.’ Naast visualisatie's, is het richten van je aandacht van de top van je kruin naar de zolen van je voeten (of andersom), terwijl je deze lichaam gebieden bewust ontspant een veel gebruikte methode. Staande in een vaste positie kun je je lichaam innerlijk observeren, als je spanning ervaart in sommige lichaamsdelen, kun je deze rustig en geleidelijk ontspannen. Soms kun je 1-3 diepe ademhalingen doen, waarbij je je concentreert op het gevoel van diepe ontspanning als je uitademt. Er zijn vele vormen van visualisatie welke gebruikt kunnen worden bij ritsuzen - jianshen zhuang training. 

Visualisatie's zijn echter niet het doel van de training maar helpen je een gesteldheid van ontspanning en rust te bereiken. Je moet je niet gericht hoeven in te inspannen om je een vorm van visualisatie eigen te maken, dit kan je gespannen en verward maken. Het is beter die vormen van visualisatie te gebruiken welke comfortabel voor je zijn en welke je zonder inspanning helpen in de gewenste geestestoestand te komen. 


Overwin de Tijger en versla de Draak

Staande in meditatie, je zintuigen ontspannend en je ademhaling regulerend, lichamelijk bewegingloos, zo stimuleer je vitaliteit, spirit; hogere ziel, lagere ziel, elk van hen zal in zijn eigen juiste plaats rusten; dit noemen we “vijf energieën keren terug naar de basis.”

Als je geest niet beweegt, noemen we dit “de draak huilt.” Als je lichaam niet beweegt, “noemen we dit de tijger brult.” Niet lichamelijk of geestelijk bewegen heet “de draak verslaan en de tijger overwinnen the” Als de draak huilt, is de energie stabiel als de tijger brult,is de vitaliteit stabiel. Verfijn vitaliteit in energie, verfijn energie in spirit, verfijn spirit terug naar openheid. Dit heet “de drie bloemen verzameld op de top.” Het wordt ook de drie doorgangen genoemd. Lichaam, geest en wil zijn de drie essenties. 

Staande meditatie in de natuur vitaliseert je lichaam en geest. Geniet van het gevoel van diepe ontspanning.

Illustraties Rinus Schulz

© MartriX org. 2002-2023

Modified 

March 2023

OK

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.