Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

Illustratie Rinus Schulz

Illustratie Rinus Schulz

De theorie van TaiKi, Taikiken Kination

Algemene karakteristieken


TaiKi, Taikiken Kination ( Yiquan) is een uitzonderlijk simpel concept van trainen.

De training stelt je in staat zelfverdediging vaardigheid te ontwikkelen en helpt je gelijktijdig bij het verbeteren en conserveren van je gezondheid. Het is ook een tak van wetenschap, quanxue (gevecht wetenschap) genaamd. 

De methode van statische oefeningen zoals ritsuzen - zhan zhuang zijn een karakteristiek element van dit systeem, maar TaiKi, Taikiken Kination bestaat uit meer dan alleen ritsuzen – zhan zhuang. 
Andere training concepten spelen ook een belangrijke rol. Door de jaren heen is TaiKi, Taikiken Kination een concept geworden welke de meest belangrijke elementen van de Chinese vechtkunsten in zich opgenomen heeft, inclusief enkele van de “72 vaardigheden” van Shaolin Quan. Maar ook elementen van Oosterse vechtkunsten zoals Karate, Aikido, Kendo, Pentjak silat, Muaythai Boksen, Western Boksen, een vleugje worstelen en de laatste inzichten in management en leiderschap ontwikkeling. 


Volgens Wang Xiangzhai zijn de doelen van yiquan, Taikiken Kination:

 -gezondheid, 

- het plezier van het leren van de principes van het functioneren van de menselijke geest en het lichaam,

- zelfverdediging.


De gezondheid, filosofische en krijgs aspecten van Taikiken Kination zijn onafscheidbaar. Gezondheid oefeningen vormen het meest basis en onontbeerlijke gedeelte van de training methode. Het oefenen begint altijd met de 'Gezondheid stand' ritsu zen (jianshen zhuang), dan de vechtstand han zen - jiji zhuang gevolgt door de langzame beweging oefeningen zoals Yuri – shili 'kracht voelen' and 'frictie stappen' hai lopen - moca bu, het dynamisch uitgeven van kracht hakkei - fa li en 'stem testen Kiai - shi sheng. 

Oefeningen in paren zijn verdeeld in twee groepen: pushing hands (suishu - tui shou) en vrij vechten (kumite - san shou).

In Taikiken Kination wordt het gebruik van intuïtie extra benadrukt, wu yi quan, wu betekent niets, yi betekent geest, bewustzijn, intentie, quan - vuist, vecht kunst. Dit intuïtieve concept gaat net een stapje verder dan yi quan (mind boxing.)

(Ritzuzen - zhan zhuang is een vorm van oefenen welke omschreven kan worden als "trainen terwijl je rust, rusten terwijl je traint". Het is een introductie voor de meer gevorderde jiji zhuang, Het hoofddoel is het ontwikkelen van kangen ryoku - hunyuan li, de holistische, natuurlijke, oerkracht. In ontspaning zoeken we kracht, in stilte zoeken we beweging. Langzaam bereik je een hogere vorm van coördinatie van alle delen van het lichaam en een toestand "dat alle delen van het lichaam als een veer zijn". In de langzame yuri - shi li en hai - moca bu bewegingen proberen we het zelfde gevoel te bewaren van een elastische verbinding tussen lichaam en omgeving en tussen de veschillende delen van het lichaam (in andere woorden: kangen ryoku - hunyuan li als in han zen - jiji zhuang. 

In hakkei - fa li leren we kangen ryoku - hunyuan li te gebruiken op een explosieve manier (het wordt vaak explosieve kracht genoemd - baozha li). 

Shi sheng, ondersteunend geluid helpt bij de coördinatie en output van kracht.

Suishu - Tui shou en kumite - san shou zijn twee strikt verbonden groepen van oefeningen, waarvan het doel is zelfverdediging vaardigheden te ontwikkelen. 

In suishu - tui shou is er kumite - san shou, in kumite - san shou is er shuishu - tui shou. Gezien van uit de basis methode kan suishu - tui shou omschreven worden als yuri - shi li met een partner. Gezien vanuit het gevecht, bereidt kumite - tui shou ons voor op situaties waar er contact is tussen armen van beide tegenstanders. We de tegenstander efficiënt te controleren en aan te vallen. Kumite - san shou is de studie van het gevecht.

Om aan te vallen en ons te verdedigen kunnen we handen (vuisten), ellebogen, schouders, hoofd, heupen, knieën, voeten. Aanval en verdediging zijn in één.


Het MartriX Taikiken Kination training concept omvat Taoïstische reinigings rituelen zoals schrijven en verbranden, rekken en sterkken, trainen met bokspads, stootkussens en zware bokszakken.

Buiten onze Taijiquan training, richten we ons niet op vaste vormen noch op vastgestelde series van technische combinaties.

We concentreren ons op het leren van eenvoudige, basis methoden en principes om bij een manier van spontaan bewegen te komen.

© MartriX org. 2002-2023

Modified 

March 2023

OK

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.