Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

HAI LOPEN -MOCA BU


Hai lopen - moca bu is oefenen in het langzaam en energetisch lopen. Het komt erg overeen met yuri - shi li, dus kan het yuri - shi li voor de benen noemen. Ook hier moet je ontspannen zijn, maar gelijktijdig enige weerstand voelen, zoiets als een zekere wrijving (moca betekent wrijving). Maar het is wel belangrijk dat je met je hele lichaam weerstand voelt en niet alleen in je benen. Je uiteindelijke doel is "kracht" te voelen in ieder deel van je lichaam. De makkelijkste manier is je in te beelden dat je tot je nek in de modder staat en dat je er met moeite doorheen probeert te lopen. Ons doel is kracht voelen in elk deel van ons lichaam. Zoals Wang Xiangzhai gezegd heeft:

‘Geen gedeelte van het lichaam is niet als een veer.’ Het hele lichaam beweegt gecoördineerd: ‘Als het bovenste gedeelte van het lichaam beweegt volgt het onderste gedeelte het, als het onderste gedeelte van het lichaam beweegt, leidt het bovenste gedeelte het.’ Net als in yuri - shi li mogen de bewegingen niet ‘mechanisch zijn.’ We moeten de hele tijd alert/helder zijn, klaar om te stoppen (‘alsof je een obstakel ontmoet’) of het kunnen veranderen van de bewegingsrichting. Onze mentale instelling moet zijn alsof we op op dun ijs of de rand van een ravijn lopen.


Zoals Wang Xiangzhai zei:

 "Geen deel van het lichaam is niet, als een veer". 


Het hele lichaam beweegt gecoördineerd: 

"Als het bovenste gedeelte van het lichaam beweegt, volgt het lagere gedeelte, als het lagere gedeelte beweegt, leidt het bovenste gedeelte het". 


Als je loopt, is het belangrijk dat je onderlichaam net zo ontspannen is als je boven lichaam in ontspannen toestand; wees zo sterk met je boven lichaam alsof je duwt of trekt. Het is makkelijk de samenhang tussen je bovenste en onderste helft van je lichaam te verbreken. Er kan geen totale gebundelde lichaamskracht zijn met eventuele verbroken verbindingen.


Kenichi Sawai zei: “De ideale snelheid voor Hai lopen is 5 stappen voorwaards in 15 minuten en 5 stappen achterwaards in 15 minuten.” 

Verschillende manieren van lopen zijn: de Frictie stap - de Beer stap - de Halve stap.


Beweging en Stilte

De afwisseling van het vaste en het meegaande is de beweging en stilte van de verandering. Als er oplettendheid in stilte is, is er waarneming in actie. Als je onafhankelijkheid bent in stilte, kan je in actie beslissend zijn.

Als je zeker bent in stilte, zijn je acties gunstig. Stilte is je fundering voor actie, actie is je potentie van stilte.


Spanning

Ontspanning in spanning en spanning in ontspanning zijn zo als dit. Zij zijn nooit ver van elkaar, omdat het aspecten zijn van het zelfde ding en altijd de potentie hebben van het een in het andere te veranderen en weer terug. Het verschil van potentieel tussen iemands gespannen en ontspannen toestand en de snelheid waarmee iemand de overgang kan maken, zal uitmaken in welke omvang iemand kracht kan uitgeven.
Stilte is het fundament van actie,

actie is de potentie van stilte.

© MartriX org. 2002-2023

Illustraties Rinus Schulz

Last modified 

April 2024

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.

Deny

OK