Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

HAKKEI - FA LI


Hakkei - Fa li bestaat uit een aantal oefeningen welke het vermogen ontwikkelen om kracht op een ‘explosieve’ manier te gebruiken. Dit vermogen kan echter niet ontwikkeld worden zonder gebruik te maken van de basis trainingsmethoden zoals Zen staan, kracht voelen en energetisch lopen.Het betekent echter niet dat alleen het trainen van de basis methoden voldoende is. De speciale explosieve kracht training Hakkei - Fa Li is noodzakelijk. Alle trainingsmethoden zijn nauw met elkaar verbonden. Voor het leren van meer de gevorderde methoden, is het beter dat je eerst de basis eigen maakt. Taikiken Kination betekent niet dat je jarenlang Zen moet staan staan, met vooruitzichten op het leren van de vechttechnieken in de verre toekomst. 

Wat veel mensen juist in TaiKi, Taikiken Kination aantrekt is dat je na 2 tot 3 jaar instaat bent een redelijk hoog niveau van vecht vaardigheid te bereiken. Alhoewel het noodzakelijk is dat je enige basis hebt in Zen staan, kracht voelen en energetisch lopen voor je aan het leren van hakkei - fali begint, bestaat geen reden er te lang mee te wachten.

De sleutel tot hakkei - fali is coördinatie van de verandering van inspanning en ontspanning.

Inspanning en ontspanning zijn beiden erg belangrijk. Maar omdat de meeste mensen de neiging hebben tot overspanning, welke het onmogelijk maakt om een volledig dynamische kracht en snelheid te ontwikkelen, is het noodzakelijk nadruk te leggen op ontspannen. De handeling van kracht levering is een proces van verandering van inspanning en ontspanning van verschillende spiergroepen. De tijdsduur van kracht levering moet zo kort mogelijk gehouden worden (hoewel ‘duwende’ kracht, waarbij een object langer beïnvloedt wordt. De kracht moet ‘heel’ en niet ‘verstrooid’ zijn, wat betekent dat de kracht van het gehele lichaam op een gecoördineerde en gebalanceerde manier gebruikt moet worden. In Taikiken Kination wordt het belang van de geestelijke activiteit tijdens de training speciaal benadrukt. 

Niet alleen in de basis methoden als ritsuzen - zhan zhuang of yuri - shi li, maar ook in hakkei - fa li, is dit heel belangrijk. Inzetten van geest en verbeeldingskracht in de training geeft een meer volledige ontwikkeling van je natuurlijk potentieel, dit betekent een eenvoudiger ontwikkeling van het vermogen om op een explosieve manier kracht te leveren. Om kracht te leveren op een juiste manier moet de geest in een toestand van actieve, oplettende paraatheid zijn, alsof je tegenover een gevaarlijke tegenstander staat, klaar om te handelen, het gevoel dat je in staat bent de kracht te leveren welke balken en stenen kan breken. Afhankelijk van de specifieke fa li oefening, kunnen ook hierbij verschillende visualisaties gebruikt worden.

Het leren van de explosieve kracht begint vaak met ontspannen kracht ontlading. Feitelijk is het een inleidende oefening, waar de nadruk om gespannenheid en starheid te voorkomen hoofdzakelijk op ontspanning ligt. Beeld je in dat je met twee handen zand pakt uit een schaal op buik hoogte, en in zachte, cirkelende bewegingen strooi je het denkbeeldige zand voorwaarts en omhoog. Dan breng je je handen zachtjes en al cirkelend omlaag en pak je opnieuw zand.

De bewegingen van de handen worden gecoördineerd door de bewegingen van je hele lichaam. De kracht wordt door je hele lichaam overgedragen, van je voeten tot de toppen van je vingers. Op het moment van kracht leveren (‘zand strooien’) ‘stampt’ je voorste voet. In het begin oefen je zachtjes, relatief traag, maar langzaamaan ontwikkel je het vermogen van plotseling ‘impulsief’ 

gebruik van kracht, zoiets het laten knallen van een zweep.


SHI SHENG - KIAI

Kia - Shi sheng werkt met het leveren van stemgeluid, welke het leveren van kracht ondersteunt. Schreeuwen kan een tegenstander sterk psychisch beïnvloeden (angst of twijfeling induceren), hoewel dit niet het hoofddoel van kia - shi sheng is. Op het moment van kracht levering 'valt' de adem plotseling ‘omlaag’ ‘alsof er een rots in een waterput valt’ de onderbuik spieren zijn plotseling gespannen en ogenblikkelijk weer ontspannen. Hierbij worden de twee basis geluiden: yi en yo vaak gebruikt. Eerst worden ze apart gearticuleerd en dan met elkaar verbonden. Alhoewel je in het begin krachtig stemgeluid gebruikt, moet je dit geleidelijk geluidloos maken, maar met behoud van hetzelfde effect als kracht ondersteuning met hard stem geluid.

© MartriX org. 2002-2023

Illustraties Rinus Schulz

Last modified 

April 2024

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.

Deny

OK