Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

Taikiken - verbeeldingskracht en de gevoelde waarneming

Taikiken (Ron Nansink, 1951) vindt zijn oorsprong in Taikiken (Sawai Kenichi, 1903-1988), dat zich ontwikkelde uit Yiquan (Wang Xiangzhai, 1885-1963).

Het lijkt paradoxaal om op een methode te vertrouwen die geen methode wordt genoemd, maar bij de meeste vormen van meesterschap moet je veel moeite doen om uiteindelijk op een intuïtieve en moeiteloze manier te kunnen bewegen en vechten. Hetzelfde geldt voor Taikiken: om op een spontane (intuïtieve) manier te kunnen denken en bewegen, moeten we eerst door een ingrijpend proces van afleren gaan. We moeten bijna alles wat we hebben geleerd loslaten om opnieuw spontaan en intuïtief te kunnen zijn. In moderne termen betekent dit dat we onze verouderde gewoontes en leerstof moeten verwijderen of bijwerken, nutteloze kennis en informatie moeten wissen en een optimale defragmentatie moeten uitvoeren om ons brein weer te kunnen richten op de essentie van het leven. Of als we ons leven werkelijk hebben verprutst, moeten we ons hele systeem wissen, opnieuw formatteren en een heldere geest installeren. Taikiken is een spontaan gevecht waarbij verbeeldingskracht en de gevoelde waarneming een belangrijke rol spelen.

Illustratie Rinus Schulz

Taikiken is een spontane bewegingsvorm die de geest en het lichaam verheldert. Tijdens de training worden oefeningen gebruikt als concepten om het natuurlijke gevoel van bewegen te verbeteren. De Drie Bao en De Zeven Bao Firewall zijn hierbij belangrijk om te bekijken.

Mijn oude Japanse leraar Kenichi Sawai vertelde me als eerste dat liefde, gevechten en ongelukken vaak onvoorzien plaatsvinden. Om hierop voorbereid te zijn, is het belangrijk om je innerlijke bewustzijn ofwel buikintuïtie te ontwikkelen en onder alle omstandigheden spontaan te reageren.


Volgens Sawai Sensei zal Taikiken alles wat je doet verbeteren en zul je meer intuïtief zijn in je acties door de essentie van Taikiken te begrijpen. Hierdoor zal je alles beter en moeiteloos doen, zoals uitgedrukt wordt in de Chinese spreuk:


"Een gevecht aangaan is als het maken van een wandeling, en het slaan van je tegenstander als het knippen met je vingers."


Er zijn twee artikelen uit eind jaren 70 en begin jaren 80 die voorbeelden geven van dit gevoel en waarbij mijn toepassing van Taikiken training wordt beschreven. Deze artikelen zijn als PDF-bestand te downloaden.

We willen graag Yoshimichi Sato, Akio Sawai, Iwama Norimasa en alle anderen van de Taikiken groep in Japan, Jan Kallenbach en zijn groep in Nederland en Wang Xuanjie, Yao Chengguang, Han Jingyu, Han Jingshen, Li Jiong en anderen in China bedanken, die hun leven hebben toegewijd aan het trainen en ontwikkelen van Taikiken en Yiquan als holistische vormen van vechtkunst.

Als je je eigen woorden of ideeën in onze teksten herkent, zien we dat als een compliment. Als je vindt dat je credit verdient voor het gebruik van je intellectuele eigendom, stuur ons dan een e-mail en we zullen je met alle plezier als bron van informatie vermelden. Bij MartriX geloven we dat kennis toegankelijk en begrijpbaar moet zijn voor iedereen, niet esoterisch.

Modified

March 2023

© MARTRIX org. Design by:

TheFeel.org multimedia

Deny

OK

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.