Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

PUSHING HANDS, SUISHU -TUI SHOU


In het gevecht komt onderling contact van jouw armen met die van je tegenstander vaak voor. De trainingsmethode bekend als pushing hands bereidt je hierop voor. Mensen welke tai chi chuan tui shou gezien hebben of wing chun chi sao kunnen een idee hebben wat pushing hands training in TaiKi, Taikiken Kination is.

TaiKi, Taikiken Kination werkt met een ‘kracht’ welke kangen ryoku - hunyuan li (vormloze kracht) genoemd wordt. Pushing hands gaat over hetzelfde. Vanuit dit perspectief gezien is pushing hands kracht voelen met een partner. Tijdens de tui shou training leer je het voelen van de kracht en de focus richting van je tegenstander, zijn sterke en zwakke punten en zijn bekwaamheid in het behouden van evenwicht. Dit alles om zelf de bekwaamheid te ontwikkelen je tegenstander te controleren, z'n kracht van richting te kunnen veranderen, hem uit balans te brengen en het hem ongemakkelijk te maken om ruimte te creëren voor een aanval.


Enkele belangrijke punten voor pushing hands zijn:


* Dian (punt). Het betekent punt van contact tussen jou en je tegenstander. Op dit punt voel je je tegenstanders kracht, z'n focus richting, en of hij stabiel is of niet. Op dit punt werkt jouw kracht in op je tegenstanders lichaam.

* Zhi li (wijzende kracht/gerichte kracht). Er moet enige kracht in het punt van contact zitten, gericht op je tegenstanders middenlijn.

* Jie (gedeelte). Dit betekent gedeelte van lichaam, geest en ledematen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe kracht overgedragen wordt.

* Xie mian (indirect/schuin oppervlakte). Het ontvangen van een tegenstanders kracht op een adequate manier, maakt het mogelijk deze in kleinere ‘krachten’ op te delen.

* Ganga li (hefboomeffect) en tuoxuang de yunyong (spiraalvormige bewegingen gebruiken) helpen grotere kracht te gebruiken met minder inspanning.

* Gong fang hé yi (het samenvoegen van aanval en verdediging tot een eenheid). Aanval wordt plotseling verdediging en verdediging plotseling aanval. Een beweging kan aanval en verdediging zijn.

* Shou zhong, yong zhong (bewaak middelpunt, gebruik middelpunt). Controleer je tegenstanders middelpunt en weerhoudt hem van een aanval op jou middelpunt.

* Quan shen zhi fa (methode van het hele lichaam gebruiken), Tui shou is niet alleen ‘pushing hands.’ Je gebruikt je hele lichaam op een gecoördineerde wijze. Stappen/lopen moeten lichaam en handen ondersteunen.

Hoewel we verschillende bewegingen leren, is dit alleen het startpunt in pushing hands training.

In de vrije pushing hands moet je later in staat zijn om in de meest uiteenlopende situaties te handelen en niet alleen met enkele vast gestelde combinaties van technieken.

© MartriX org. 2002-2023

Illustraties Rinus Schulz

Modified

March 2023

Deny

OK

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.