Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

De Kunst van het Leven Voeden

Het toevoegen van jaren aan je leven, maar vooral jeugd aan je jaren is traditioneel gebaseerd op de theorie van de ‘San Bao, ofwel de Drie Schatten,’ de drie universele krachten in de mens welke essentieel zijn voor zijn bestaan. Deze zijn Jing - essentie, Qi - vitale energie en Shen - geest.

Taikiken - Kination - TaiKi en de San Bao

Taikiken Kination is een alchemistische legering van basis ‘metalen’ uit de verschillende krijgskunsten (interne en externe), Qiqong, Traditionele Chinese Geneeskunde, Taoïstische Psychologie en Rituelen, moderne gezondheid verbetering, Bedrijfstraining en Coaching. Taikiken Kination concentreert zich altijd op het koesteren van het leven via de San Bao.

Een oud gezegde luidt: 

Er zijn drie schatten in de hemel: de zon, de maan, en de hemellichamen; 

er zijn drie schatten op aarde: water, vuur en wind; 

en er zijn drie schatten van de mens: Jing (essentie), Qi (vitale energie), en Shen (vitaliteit).

De Drie Bao

De drie Bao refereren naar het lichaam, geest en bewustzijn. Jing, Qi en Shen zijn bekend als de drie elementen. Het samen brengen van de drie Bao wijst op het rijpen van het levens elixer; integratie van de drie Boa betekent het compleet maken van het levens elixer

Jing (essentie) is de basis substantie voor de constructie van het menselijk lichaam, en de materiële basis voor het weefsel en de organen. Jing kan gezien worden als de natuurlijke levens energie van het leven, als wel wat we noemen de normale kracht, de energie verkregen uit voeding en uit gebreid door inspanning. Essentie kan in twee soorten onderverdeeld worden: aangeboren en verkregen, zij zijn van elkaar afhankelijk en wederzijds stimulerend. Aangeboren essentie is verkregen van de ouders en is bekend als de ‘natuurlijke’ of ‘reproducerende essentie.’ 

Verkregen essentie is ontwikkeld uit verfijnde voedsel en water substanties na vertering.


Qi (vitale energie) is een ongedwongen en simpel begrip van de oude Chinezen voor natuurlijke verschijnselen. De qi van het menselijk lichaam heeft drie verschijnselen: De overhand hebbende is verfijnde substantie die de levens processen onderhoud (of materiële elementen, e.g. qi van water en voeding, qi van ademhaling en werkelijke qi etc.); qi betekent de zelfregulering tussen het menselijk lichaam, veranderende seizoenen en emoties. Coördinatie van ademhaling, geest en kracht in het doen van de ‘interne oefeningen’ van wuyiquan, helpt je de verdedigende qi rond je lichaam te laten circuleren en het te beschermen tegen invasie van externe ziekteverwekkende factoren. 


Shen (vitaliteit) is in essentie ‘geest,’ inclusief alle functies van het bewustzijn, als wel de lagere niveaus van activiteit. Het manifesteert zichzelf als yi, gedachten intent of wil. Shen is de generalisering van bewustzijn en alle vormen van levens activiteiten. Alle geestelijk en fysieke activiteiten, inclusief horen, spreken, denken en lichamelijke bewegingen, zijn een manifestatie van Shen. De Ouden geloofde dat een mens zijn of haar Shen en fysieke vorm onscheidbaar zijn en dat de mens zal welvaren als hij aan Shen wint en dat hij sterft als hij z’n Shen verliest.


Taikiken kination training biedt eenieder een praktisch stuk gereedschap voor het opbouwen en onderhouden van de Drie Bao en daarmee een beter functionerende geest en lichaam.


© MartriX org. 2002-2023

Last modified 

April 2024

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.

Deny

OK