Ritsuzen - zhan zhuang zijn de basis voor de meer geavanceerde han zen - jiji zhuang.
De toestand van ontspanning verkregen door beoefening van ritsuzen - zhan zhuang is de basis voor het ‘kracht zoeken’ (mo li - letterlijk ‘kracht voelen’). Natuurlijk bestaat de training niet alleen maar uit bewegingloos staan. Daarom noemen we de training ‘relatieve bewegingloosheid’, ‘kracht zoeken in ontspanning’ of 'beweging zoeken in bewegingloosheid.‘
Je voeten staan nu echter niet parallel in schouderbreedte, maar met één voet staat voor en de ander achter. Het meeste lichaamsgewicht rust op het achterste been, bijvoorbeeld 30/70 of 40/60.
Armen worden in de positie overeenkomstig ritsuzen gehouden, maar met een hand een beetje hoger dan de andere. Visualiseer dat je in het binnenste van een dikke boom staat, waar bij je de kern omarmt. Je drukt met je hele lichaam voorwaarts inclusief je armen waarmee je de kern omarmt, maar de buitenkant van de boom biedt weerstand. Gebruik alleen je geest en beweeg (bijna) niet (bu luo xing ‘geen vorm verraden’), gebruik geen kracht en blijf ontspannen, Het gaat echter niet om absolute bewegingloosheid en slapheid. Je moet eerder bijna niet bewegen en bijna geen kracht gebruiken. Het doel is het bereiken van gelijkwaardigheid (eenheid) van lichaam en geest, en dat is onmogelijk als je alleen met je geest bij de oefening betrokken bent en niet met je lichaam. Dit alles is slechts een beperkte omschrijving van deze oefening, zonder veel van de belangrijke details. We werken echter ook met andere richtingen van kracht, in later stadium veranderen we gedurende een oefening van richting en werken we met verschillende richtingen gelijktijdig. Het doel is ontwikkeling van de kangen ryoku - hunyuan li - kracht, welke om schreven kan worden als ‘vormloos.’ Sommige termen welke dit omschrijven zijn: ‘xing wu xing’ (vorm zonder vorm), ‘yi wu yi’ (intentie zonder intentie) en ‘wu yi quan’ (intuïtief boksen). Han zen - jiji zhuang hebben veel gemeen met de langzaam bewegende yuri - shi li oefeningen. Deze twee groepen oefeningen ondersteunen elkaar uitstekend. Wang Xiangzhai legde het zo uit: ‘Shi li is zhan zhuang zich verspreidend in de ruimte, en zhan zhuang is verkorte shi li’. Waarom gebruiken we Zen staan, en niet alleen bewegings oefeningen? Omdat Zen staan in sommige aspecten meer doeltreffend is en snellere vooruitgang boekt. In statische posities is het makkelijker om tot rust te komen en de geest te richten. Dat is waarom meditatie oefeningen in veel tradities in statische posities worden uitgevoerd. In de toestand van ‘relatieve bewegingloosheid’ (‘bewegingloosheid de spil van beweging’), met het gebruik van geschikte visualisatie, is het betrekkelijk makkelijk om ‘ontspanning maar geen slapheid’, ‘ontspanning en kracht gelijktijdig’, en de verbinding van alle lichaamsdelen te bereiken. We kunnen ons richten op de essentie van oefenen in plaats van concentreren op ‘gebloemde’ vormen. Zen staan is een zeer doeltreffende manier van kracht ontwikkelen. Deze is niet alleen een fysieke kracht, maar eerder wat in traditionele interne stijlen naikaken - neijin (interne kracht) genoemd wordt. Omdat er een bepaalde hoeveelheid moeite nodig is om een bepaalde statische positie voor een bepaalde tijd vast te houden, kunnen deze oefeningen ook je fysieke gezondheid versterken. Zen staan posities zijn echter niet alleen maar basis oefeningen. Zij zijn belangrijk in ieder traject van de training. Andere trainingsmethoden worden langzaam geïntroduceerd, maar Zen staan kan niet verwaarloosd worden.
Zen staan oefeningen zijn de meest basis, maar tegelijkertijd ook de meest geavanceerde oefeningen.
Armen worden in de positie overeenkomstig ritsuzen gehouden, maar met een hand een beetje hoger dan de andere.
© MartriX org. 2002-2023
Illustraties Rinus Schulz
Last modified
April 2024
This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.