Ancient Taoism in Contemporary
Management Training & Martial Art
MARTRIX ORG.
Get your feeling working!
MARTRIX ORG.
Get your feeling working!
Ancient Taoism in Contemporary
Management Training & Martial Art
Taikiken - Kination
Menu:
The spontaneous way
VRIJ VECHTEN, KUMITE - SAN SHOU
Kumite - San shou is het oefenen van het gevecht. We gebruiken hierbij alle delen van ons lichaam. We vallen dus niet alleen aan met onze vuisten (handen) maar ook met ellebogen, schouders, hoofd, heupen, knieën, schenen en voeten. We kunnen ook worpen en grepen zoals armklemmen en verwurgingen gebruiken. We beperken echter het leren van te gecompliceerde vormen of technieken. We zijn vooral geïnteresseerd in het echte gevecht, zonder onnodige bewegingen en ‘versieringen’.
Vrij vechten is nauw verwant aan pushing hands. ‘In shuishu - tui shou er is kumite - san shou, in kumite - san shou er is shuishu - tui shou.’
Pushing Hands, waarbij we ons concentreren op een situatie waarbij er contact is tussen ons en de tegenstander’s armen ( we kunnen de richting van zijn kracht veranderen, hem uit balans brengen of een opening creëren voor aanval), is de inleiding voor het vrije gevecht en een toevoeging voor deze trainingsmethode.
De meeste principes voor pushing hands zijn ook van toepassing op het vrije vechten. We leren simpele basis stoten en trappen waarbij we niet alleen ‘in de lucht stoten en trappen’ maar ook stoot en trap kussens gebruiken.
Oefeningen met kussens zijn om de kracht te testen welke ontwikkeld is met zen staan, kracht voelen en explosieve kracht training. Snel, gecoördineerd en uitgebalanceerd voetenwerk is uiterst belangrijk. Dus nemen we energetisch lopen als de basis en leggen we veel nadruk op het oefenen van uitgebalanceerd en gecoördineerd voetenwerk. Geleidelijk verbinden we verschillende passen met elkaar tot een geheel. Uiteindelijk worden geïmproviseerde combinaties van stoten, trappen en kracht ontladen met het voetenwerk tot een eenheid samen gesmeed.
De oorspronkelijke betekenis van kumite - san shou is echt vechten. Natuurlijk is vrij sparren tijdens de training, ofschoon het je voorbereidt op echte situaties niet hetzelfde als het echte gevecht. Beide sparring partners moeten de nodige aandacht aan het ‘probleem’ van de veiligheid schenken. Het gebruik van bescherming equipement wordt hierbij zeker aangeraden, speciaal in de eerste fase van de vecht training. In het begin kunnen na afspraak ook beperkte variaties bij het sparren gebruikt worden. Bijvoorbeeld je mag alleen je tegenstanders lichaam aanvallen, of alleen je vuisten gebruiken zonder te trappen, of juist alleen trappen zonder stoot-of slagtechnieken.
Later voor meer gevorderden worden deze beperkingen langzaam opgeheven zodat het vrij-sparren steeds dichter in de buurt komt van het echte gevecht. Gevorderden kunnen hun hele scala aan technieken gebruiken, trappen, stoten, ellebogen, knieën, heupen, schouders, hoofd, worpen en worsteltechnieken.
Sparren, het oefenen in vechten is een belangrijk onderdeel van de training, maar je mag echter niet de basismethoden van het TaiKi, Taikiken Kination vergeten te trainen, Hoewel het alleen door sparren mogelijk is een zekere basis vaardigheid in het vechten te ontwikkelen, zonder gebruik van Zen staan, kracht voelen, hai lopen, explosieve kracht etc. is het onmogelijk een werkelijk hoog niveau in Taikiken Kination te bereiken.
Andere onderdelen van de Taikiken Kination trainingsmethode zijn rekken en strekken, het energetisch leren incasseren, het leren ‘repareren’ van veroorzaakte schade, blessures, versterkend energie werk, taoïstische psychologie rituelen en nog veel meer.
Een goede Yiquan informatie bronnen zijn
met een aantal goede vertalingen van Wang Xiangzhai’s werken.
en
Met speciale dank aan de Chinese meesters
Cui Ruibin en hun families voor hun inspirerende werk m.b.t. Yiquan
Illustraties Rinus Schulz