Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

Kracht voelen, kracht testen: YURI - SHI LI 


Yuri - shi li, stelt je in staat om bewegend de ‘kracht’ uit te proberen welke je hoofdzakelijk met Zen staan oefeningen ontwikkeld hebt. We proberen in beweging hetzelfde gevoel vast te houden als bij het Zen staan. We kunnen de hele tijd ‘kracht' voelen, klaar om te gebruiken. Voor een buitenstaander lijken yuri -shi li oefeningen veel op tai chi chuan. Deze hebben de dezelfde langzame (zelfs langzamer), vloeiende, zachte manier van bewegen waarbij het lichaam een geheel vormt. Anders dan tai chi chuan heeft TaiKi echter geen complexe series van gecompliceerde bewegingen. In het algemeen, worden eenvoudige bewegingen vele malen herhaald. Op een meer gevorderd niveau kunnen we van verschillende bewegingen naar willekeur een geïmproviseerde vorm maken. Net als in han zen - jiji zhuang, zoeken wein yuri -shi li ‘ kracht in ontspanning.’ Feitelijk, betekent het geen totale ontspanning maar het gebruiken van een hele subtiele hoeveelheid kracht. 

Om dit te bereiken, moet de beoefenaar ontspannen zijn, maar zich tegelijkertijd voorstellen dat zijn bewegingen gehinderd worden door een lichte weerstand vanuit de omgeving. 

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je vingertoppen met metalen veren zijn verbonden met een boom op enige afstand van je vandaan. 

Bewegend druk je de veren in en trek je ze uit. Echter, je mag je niet teveel inspannen, door kracht te gebruiken. 

‘Gebruik geest geen kracht.’ Des te langzamer je beweegt in yuri -shi li, des te beter, en zullen de resultaten meer bevredigend zijn. Dit kan omschreven worden als ‘het zoeken van bewegingloosheid in beweging.’ We zijn in beweging, maar de hele tijd klaar om te stoppen of van bewegingsrichting te veranderen ‘Beweeg alsof je wilt stoppen, maar stop niet.’ Later bewegen we naar ‘het zoeken van snelheid in traagheid.’ Er worden yuri -shi li oefeningen gedaan met de voeten parallel en in de basis ‘vecht’ positie, met één voet voor en lopend. Een van de eenvoudigste is de oefening waarbij je duw en trek bewegingen met je handen maakt, waarbij je denkbeeldig stalen veren indrukt en uittrekt. Buiten duwen en trekken, zijn er ook omhoog en omlaag bewegende en openende en sluitende krachten (Je kunt je zwaardere ‘veren’ voorstellen of andere visualisaties gebruiken welke je helpen de ‘weerstand’ te voelen). Je moet de weerstand voelen op het hele oppervlakte van je lichaam. De benen zijn heel belangrijk, ook daar moet je weerstand voelen (bijvoorbeeld bij het openen en sluiten van de knieën). In het geval van de vechtpositie gaat de gewichtsverdeling van 7/10 op het achterste been en 3/7 op het voorste been naar 5/5 bij schouderbreedte. We zouden een ‘elastische verbinding’ 

moeten voelen tussen alle onderlinge delen van het lichaam. Beginners kunnen beginnen met de basis handbewegingen, en deze geleidelijk aanvullen met supplementaire bewegingen en het bewegen van andere delen van het lichaam, uitgaande van de regel: 

‘van gedeelte naar geheel.’

Natuurlijk is dit geen gedetailleerde omschrijving van alle oefeningen.

Het doel is je te helpen om te begrijpen hoe de oefeningen in grote lijnen uitgevoerd worden.

adem in

adem uit

© MartriX org. 2002-2023

Illustraties Rinus Schulz

Last modified 

April 2024

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.

Deny

OK