Ancient Taoism in Contemporary

Management Training & Martial Art

MARTRIX ORG.

Get your feeling working!

Chee Tong Temple Singapore
Chee Tong Temple Singapore
Chee Tong Temple Singapore
Chee Tong Temple Singapore

CHEE TONG-TEMPEL (1987)


Chee Tong Temple is een ander belangrijk gebouw in het continue proces van (on)leren. Het is misschien wel het meest controversiële religieuze gebouw dat in het afgelopen decennium is gebouwd en dat voorziet in de spirituele en gemeenschapsbehoeften van de Singaporese Chinezen.

De ontwerpers zijn van mening dat het gebouw "een diepe gemeenschappelijke snaar van bewustzijn lijkt te hebben geraakt en dat het bevestigt dat architectuur kan worden gemaakt om te reageren op diepere imperatieven dan die voor de hand liggende en letterlijk stilistische motieven die worden gebruikt als handige tekens en symbolen van identiteit op een pastiche manier. ". Bewijs hiervan waren de volle donatieboxen tijdens de openingsceremonie en de manier waarop liefhebbers op het ontwerp reageerden.

Critici beweren dat de hoofdingang, die van de zijkant komt, de kwaliteit van de processie naar het altaar in meer traditionele tempels verwatert, en ook afbreuk doet aan de formaliteit ervan.

Akitek Tenggara benadrukte tegenover de tempelbeheerders die het gebouw in 1983 in gebruik namen, dat ze het ontwerp in hedendaagse termen wilden interpreteren. Het ontwerpproces vond plaats in 'overleg' met een medium, dat bij al hun consulten in trance was. Het medium gaf toe dat het gebouw eigentijds gemaakt moest worden, inspelend op hedendaagse situaties. De vorm van het dak en de materiaalkeuze werden besproken: de tempel, zo was men het erover eens, moest licht en luchtig zijn, en uit eerbied voor zijn buren had het piramidevormige dak van het oorspronkelijke ontwerp afgeschuind moeten zijn in plaats van scherpe hoeken.

De architecten hebben een systeem van spiegels op het dak gebruikt om het licht in het altaargebied te reflecteren. Verschillende waarnemers hebben deze spiegels (die werden opgevat als optische apparaten) gelezen als een 'lotus'; een Chinees symbool van zuiverheid en heiligheid. Sommige critici hebben betoogd dat de introductie van licht de essentie van een Chinese tempel aantast. De controverse over de geschiktheid van het gebouw, of anderszins, maakt deel uit van zijn aantrekkingskracht - elke aanbidder of waarnemer kan zijn eigen betekenis aan het gebouw geven.

De Chee Tong-tempel vertegenwoordigt een intellectuele zoektocht naar geschikte architectuur voor een tropisch Azië in deze tijd. Het behandelt het belangrijke proces van de transformatie van de tradities van de overzeese Chinezen in moderne architectuur met behulp van hedendaagse materialen en esthetiek. Er zijn maar weinig gebouwen in Singapore die dit niveau van discours over de betekenis en vorm van moderne architectuur hebben gegenereerd.

De tempel is een dramatische afwijking van de conventie doordat het ontwerp de traditionele Chinese dakvorm interpreteert in plaats van imiteert. De tempel heeft een oppervlakte van 700 vierkante meter en bestaat uit twee verdiepingen - de eerste verdieping (begane grond) bestaat uit een multifunctionele zaal en kantoren, terwijl de tweede verdieping is gewijd aan gebeden.

Het symmetrische schuine dak is bekleed met koper, gekrompen en gelast bij verbindingen om waterdichtheid te garanderen. Het dak wordt bekroond door een glazen dakraamsysteem, zo opgenomen dat het de buitenkant overdag in de eredienst reflecteert en 's nachts de lichten van het altaar naar buiten brengt.

De door de tijd verweerde koperen beplating krijgt een groenige patina, wat de monumentaliteit van de piramidale vorm accentueert. De zwaar geroeste basis compenseert effectief de sterke dakgeometrie. De kolommen die het dak ondersteunen, zijn diep verzonken ten opzichte van de dakomtrek, waardoor de indruk wordt gewekt dat het dak over het podium zweeft. Deze beelden zijn effectiever in de schemering, wanneer het dak lijkt te worden ondersteund door een lichtband die als een vulkaan door de occulus aan de top naar buiten barst.

Veel ontwerpbeslissingen moesten worden doorgelicht door de tempelgod - de communicatie met de architecten verliep via het medium in een trance. Uitgebreide studie en onderzoek naar de Chinese tempeltraditie en symboliek hielpen de architecten de geest van het project te begrijpen.

Design Team 

Tay Kheng Soon

Ho Kwon Cjan

Patrick Chia

Design Data

Client: Chee Tong Temple

Main Contractor: Hiap Kian Hoe Construction

Structural Engineer: Houkehua Consulting Engineers

M & E Engineer: Engineering Consultants

Site Area: 1,640.1 sq m

Site Coverage: 29.39 %

Plot Ratio: 1 : 0.45

Gross Floor Area: 739.92 sqm

https://www.akitektenggara.com/









Last modified 

April 2024

© MARTRIX org. Design by: TheFeel.org multimedia

Photography : Ron Nansink

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.

Deny

OK